nuffnang

I'm a 30 Seconds to Mars's Believer

I'm a 30 Seconds to Mars's Believer

Friday, July 22, 2011

ini cerita saya

oh..frackalacking..

assalamualaikum..:)

semua orang ada cerita sendiri kan?
jadi ini cerita saya.

bismillahirahmanirrahim.

nama penuh,Farah Najwa bt Rahim..
keluar kat dunia ni pada 17 September 1996  pukul 1.55 petang.

dijaga,dibelai..dan dimanjakan oleh ayah dan ibu.
apa yang dihajatkan akan ditunaikan..
kalau ta dapt mesti merengek...
dengan mulut yang ternganga luas dan hidung yang meleleh dengan hingus.
akhirnya dapat juga apa yang nak dihajatkan..

aku ingat lagi..
setiap kali balik dari tadi tadika,
ayah pasti akan singgah di pekan kat pekan kuala tuh..
ayah akan belikan aiskrim,air dan gula-gula..
ayah akan belikan sesuatu supaya aku ta mrajuk sebab ayah selalu ambil aku lambat..
ayah ta pernah lupa untuk belikan semua itu.
kata ibu, 
aku seorang je yang dilayan begitu..
katanya aku sering dimanjakan oleh bapaku sewaktu kecil..

aku ingat lagi..
ketika badan ayah sakit2..
ayah akan suruh aku pijak belakang dan kakinya..
kerana aku paling ringan di kalangan adik beradik ku.
aku sering terjatuh kat ats ayah sebab bergerak dengan tidak seimbang..
kesian ayah..mesti sakit...
tapi ayah ta pernah marah..
ayahpun selalu suruh aku pergi ke rumah mak long  di sebelah.
untuk meminjam surat khabar semalam jika ayah tidak sempat mebeli nye di kedai atau pun sudah habis.
dulu aku selalu mengeluh apabila disuruh begitu..
sering merungut..
'kenapa aku je yang kena? kenapa ta suruh along atau iman?!'
hati ku membentak..
tapi kini aku rindu buat semua tuh.
kalau boleh macam nak je buat lagi semua tuh..
tapi dengan hati yang lebih ikhlas.
tidak membentak dan merugut.


aku masih ingat lagi..
suara ayah..
tatkala dia mengahantar aku dan adik2 ku ke sekolah..
tatkala sampai je di pintu pagar sekolah,
aku dan adik2 ku akan bersalamann dengan ayah ku..
dan ayah sempat berpesan..
'belajar pandai2..dengar cakap cikgu..'..
kemudian kami keluar dan ayah pun menuju ke sekolah nya..
ayah selalu sampai di sekolah lambat..
dan semua nya keran kami..
kesian ayah..
pasti sering dimarahi dengan pengetuanya..

tapi..
tuh semua tinggal memori je..
ayah kini sudah tiada..

aku ingat lagi hari ayah pergii..
masih segar lagi di ingatan seperti baru semalam.

pada pagi itu.,
kami sekeluarga bersiap ke sekolah seperti biasa..
ayah dan ibu kedua2 nya guru..
hari itu ayah kelihatan seperti orang yang tidak sakit apa2 pun..

aku masih lagi ingat...
waktu ayah pergi hantar kami ke sekolah,
ayah singgah ke rumah penjaga kami,
untuk meberi kan duit upah kepadanya kerana menjaga kami waktu dia dan ibu
sibuk bekerja mencari rezeki untuk membesarkan anak2 nya..
apabila di sekolah,
aku ingat lagi pesanan ayah yang biasa dan terakhir kepada aku dan adik2 ku..
'belajar pandai2..dengar cakap cikgu'
siapa sangka itu pesanan terakhir ayah buat kami..

aku ingat lagi..
waktu itu aku di sekolah agama..
seperti biasa,
pada petang hari khamis pasti ayah akan ke dewan serbaguna di masjid tanah
untuk berlatih badminton dengan rakan2 nye..
dan aku pulang kerumah dengan ibu..
sesampai je dirumah,..
aku menukar baju..dan terdengar bunyi telefon..
aku pun angkatlah..
kedengaran suara lelaki di talian sana..
dia cakap

'hello? ni rumah cikgu rahim ke?'
'ya..sape nih?'
'ni kwan dia,cakap kat ibu,ayah jatuh mase main badminton'
;oh..ok..'

time tuh aku kecik lagi..
belum matang sangat walaupun dah berumur 12 tahun.
jadi aku ta berapa faham la ape maksud dia dengan 'jatuh' tuh..
aku fikirkan ayah hanya tersungkur ketika bermain badminton..

jadi aku pun keluar dari rumah dan menemui ibu ku yang sedang berbual dengan mak long..
aku beritahu ibu yang kawan ayah telefon,dia kata ayah jatuh..
ketika itu juga telefon ibu berbunyi..
aku dapat lihat air muka ibu yang berubah itu..
ibu letak telefon dan cakap yang dia kena pergi masjid tanah,ada sesuatu berlaku kat ayah..

aku pun risau juga time tuh.
tapi aku buat dono je..
sebab ta nak pk bukan2..
lepas tuh telefon berbunyi lagi..
kak ina aku nak dtang rumah,
katanya nak meminjam kamus dewan warna biru tuh..
jadi aku call lah mak aku,untuk beritahu yang kak ina nak datang..


 apa yang aku tahu selepas itu sangat mengejutkan..

'ibu,kak ina nak datang ,nak pinjam kamus,'
'angah...'
'ye?'
'ayah dah tak de..'
'.....ha?.....'

aku tercengang..
kedengaran suara ibuku menangis kesedihan..
oleh kerana tidak dapat menahan kesedihan..
dan ta tahu nak cakap ape..
aku meletak kan  gagang teleofn..
ketika itu air mata masih lagi tidak keluar..

aku mengejutkan adik ku yang sedang tidur dengan lenanya..
dengan suara yang menggigil..
aku kejut adik aku
sambil berkata bahawa ayah da meninggal..
muka diorang kelihatan sangat takut,sedih,seperti tidak percaya apa yang didengari..
kemudian dioraang menangis..
menangis dengan kuat sekali..
seperti tidak mempercayai nya..
aku kata
'jangan menangis,sedih ayah nanti'..
aku masih lagi tidak menangis..

kemudian aku terdengar bunyi motor kak ina..
aku keluar jumpa dengan kak ina..
dan meberi nya kamus..
kemudian dia ternampak wajah adik aku yang sedang menangis,,
dia bertanya
'dorang kena marah ke?'
aku ta tahu nak cakap apa..
kemudian pak long aku datang..
dengan mata yang merah dan sedang mengelap air mata di pipi..
dia kata pada kak ina..
'ayah diorang baru je pergi'..
akhirnya air mata aku membasahi pipi..
aku menangis..
tetapi aku masih lagi tahan..
aku menangis tanpa bunyi...

malam itu rumah aku dipenuhi dengan jiran,saudara dan rakan2 ayah..
ibu tidak balik2 lagi..
katanya..ada hal yang perlu diuruskan..
adik2 ku juga ada bersamanya dihantar oleh bapa saudara ku..

aku ingat lagi  waktu akak aku yang dibawa balik dari asrama ..
kelihatan dia seperti tidak tahu apa yang berlaku..
dia tanya aku..
apa yang berlaku..
aku kata..
ayah dah ta de..
dia pun semacam tidak percaya..
dan air mata berlinangan dimatanya dan jatuh ke pipinya..
aku tanya dia..
'ta kan kau ta tahu kut?'
'ta..sebab mak lang cakap ayah hanye sakit'..

aku pun masih ingat..
lewat malam itu..
waktu itu nenek aku dari johor iaitu mak kepada ibuku sudah lama sampai..
kira2 pukul 11 gitu..mak aku pun balik dari hospital...
aku mcam nak lari kat dia dan peluk dia dan nangis sekuat2 hati..
tapi aku lihat wajah dia yang sugul dan kelihatan penat itu aku membatalkan niat ku..

aku ingat lagi..
waktu ibuku memeluk mak nya,
sambil menangis dan meraung sedikit..
katanya..
'idah takut mak..idah takut..'

aku ta dapat tahan kesedihan aku..
aku lari kebilik ibuku..
aku ambil bantal dan menekup mukaku dengannya..
dan menangis ekuat2 hati..aku ambil baju solat ayah yang ada bau ayah dan peluk..
hingga tertidur..


sampai sekarang aku masih tidak percaya bahawa ayah sudah pergi...
ayah pergi sudah 4 tahun..
setiap 30 Januari aku pasti akan membacakan surah yasin untuk nya..

aku sangat rindu kan dia..
walau banyak mane pun aku nangis,
walau banak mane pun aku jerit nama dia,
aku tahu itu ta kan bawa dia kembali..

kalau lah aku tahu yang aku akan kehilanga ayah secepat itu,
pasti aku tidak akan merungut,membentak dan mengeluh..

kini pesanan ayah aku jadi kan pegangan hidup.
setiap hari aku akan mainkan pesanan nya di fikiran..
jadikannya sebagai motivasi hidup..

saya sayang ayah. ..:)
al-Fatihah buat ayah..

ayah is wearing the blue shirt. ni time pergi kelantan dengan rombongan sekolah ayah..dah lame gila dah.aku ta de gambar baru,gambar baru dekat pc..nih mase aku umur 8 tahun..

babai :)



Ada Facebook? Jangan lupa Like!

Thursday, July 21, 2011

sakit

oh..frackalacking..


hello guys.
ye aku da update petang tadi.
aku tahu.
tapi aku tengah in a feeling macam..
ada gajah duduk at hati korang...
ata macam..
ada pisau tikam hati korang.
atau macam.
ada monster yang nak keluar dari hati kau dan cara dia keluar adalah sangat menakutkan.
ye.
aku tahu juga.yang aku selalu sangat ada feeling macacm nh.
actually..
aku ta tahu sebab ape sangt pun..
just..
tibe 2 je feeling tu datang..
especially bile...
emm..
nevermind la...


yeah.
aku ta nak cakap banyak.
sebab bila aku cakap banyak,
nanti aku lupa apa yang aku seriously nk cakap.
dan disebabkan aku ta reti with words.
im gonna tell you all with words and picture from tumblr.
which is totally relate.

so here it goes.










\


























































and for the rest..
listen yuna-random awesome.

i know im pathetic.
maybe im a mental too.

babai



Ada Facebook? Jangan lupa Like!

it's on fire

oh..frackalacking..

assalammualaikum.,,
semoga semua sehat walafiat hari ini..

wee..
tadi kat sekolah ada latihan kebakaran.
well..i's kinda lame la..



cerita nye macam nih..

waktu tuh..
pelajar2 3RK1 sedang menjalani perperiksaan gerak gempur geografi di kelas.
it's quite easy la..
after al..
soalan dia ada 40 je..so memang sekejap gila ah buat.
pastu time tengah jawab soalan tuh tibe-tibe


'NEE....NOOOO...NNEEEE...NOOO.

at first, kitorang macam tercengang la jugak..
sebab kalau loceng biasa macam nih bunyi nye..

'KRRIIIINGGG.....'..

yeah...
something like dat la..

then sape tah cakap..

' wey! loceng kebakaran la..."

then kitorang macam..

'oh........oh!'

pastu sambil tersenyum, dengan lenggang leggok bagaikan pengantin ..
kitorang jalan berdua2 keluar kelas.
ok.
bukan dua2..
tapi berterabur..



time tuh sesak giler la time nak pegi padang tuh..
pelajar semua berterabur je..
kat padang pulak dah la panas..
semua hangin ta baik je..
pastu bile semua murid dah dikumpulkan.
dan kedatangan sudah diambil,,

ada seorang cikgu nih cakap dia ta puas hati.
dia kate berterabur la..
itu la..ini la...
and yeah..
of course la kitorang kena buat balik kan..

so kitorang semua kena masuk ke kelas..

oleh sebab cikgu tade..
kelas pun menjadi hingar bingar..
bising.
aku,laila dan poya berlawan dengan towel masing2..
you know..
yang macam pukul orang guna towel tuh..
lepas tuh bila masing2 dah penat..
semua duduk jek..
berbual dan buat kerja yang patut..

lepas tuh waktu kelas P.ISLAM pula..
sewaktu sedang khusyuk menjawab latihan yang diberikan..
tiba2..

'NEEEE...NOOOO..NNEEE...NNOO..'

so sekali lagi..
sambil tersenyum dan berjalan macam spender..
(tersenyum sebab malas nak belajar)
kitorang pun menuju ke padang..

time tu dah pukul 11 gitu dah..
and of course la panas..
ditmbah lagi dengan kepanasan para pelajar..


tapi kali ni lebih teratur la..
aku sampai padang je aku tengok pelajar f5 dah duduk diam je..
(mata aku cari mr.D)


and so..
kitorang jalan mencari tempat yang spetut nye kitorang duduk.
and then bila dah duduk tuh..
cikgu suruh bangun...
jalan..
then duduk balik.

oleh kerana padang sekolah tuh ta de semangat rumput..
maka banyk gila debu bertebangan tatkala murid2 tengah bergerak.
and complaint2 boleh didengari hampir dari semua pelajar.
biasa ar tuh..
i mean..
kalau korang pun mesti lah ta tahan gila kan dengan 
panas
debu
panas.

then..
lepas ceramah diucapakn.
murid2 pun pergi berehat..
menengah atas jelah..

and then the day goes as usual..

s it's kinda suck la..
serious boring.

by the way..

waktu kelas tambahan tadi dah bincang kertas geog..
and Alhamdulillah..
saya dapat 83% ..
wee... 
aku ta belajar sangat pun..
just flip through pages je.
ye..
aku tahu la 83 tu ta yah nak banggekan sangat pun..
tapi sukaty la..

oh ye..
entry semalam yang tajuk dia 'tekad' tu kan..
kalau korang read korang akan faham..
dan aku nak beritahu..
yang aku..

GAGAL

aiyaya..
ta boleh la.
hanya dapat bertahan sampai pukul 2.40 petang je..
eish..
donno why susah sangat.

tapi kalau boleh aku memang ta nak buat je..
aku sendiri ta tahu kenapa aku nak buat macam tu.
ta tahu apa purpose nye..
hmm...



so aku rase aku nak pen off kat sini jelah.
sorry kalau entry kali ini agak membosankan.
dan hey,
saya sangat suka kan lagu Yuna yang ini
iaitu..
Random Awesome.
hehe..
yeah..
aku rase aku akan biarkan lagu nih teman korang bace blog aku buat 
mase yang agak lame kut..
so harap lagu ni ta kan ganggu korang bace post aku.

so..
guess this is it then..
babai :)


p/s: ini mungkin entry terakhir kerana 8.8.2011 
adalah
PERCUBAAN PMR.
so aku nak study sampai mata lebam bengkak.


baabai~

Ada Facebook? Jangan lupa Like!

Wednesday, July 20, 2011

tekad

oh...damnit..

assalamualaikum

Saya,Farah Najwa bt Rahim.
sudah bertekad.
untuk..



tidak pandang awak.

tidak tegur awak

tidak berdekatan dengan awak


shock?

ye..
saya juga.

ta tahu nape buat decision begini.



saya dah cuba.
tapi susah.
nak explain.
tapi takut.



mungkin..
saya hanyalah..
nak biasa kan diri saya..
tanpa awak..
sebab 
saya tahu mesti susah nanti..


only time will tell kut..

tapi..


say ta sedih ..
sangat...


sebab spongebob saya sentiasa ade di sisi.
kasi moral support.
supaya saya ta give up.
terima kasih spongebob.
:)







ye..saya janji...

tapi..


saya cube untuk tidak pikirkan sangat pasal awk.
saya kan nak periksa.
nanti failed pulak semua.

saya dapat rase.
yang entry ni..
akan buat awak..
kecewa.
kecik hati.
sedih,
dan marah pada saya.

jadi saya minta maaf awal2.
dengan harapan awak ta bace entry nih.
walaupun saya memang suka gila.
bila awak bace belog saya.


dah lah..
saye ta nak sedih2..





nak sangat tengok harry potter



nak tengok harry potter...


babai

p/s: sorry entry aku macam nih.
tapi shoulder aku of9.dan aku segan nak cakap.
tapi dekat blog je senang aku nak luahkan.

Ada Facebook? Jangan lupa Like!

Monday, July 18, 2011

Oh...frackalacking...


Hello oh-some boys and awesome girls sekalian.

Dah lama aku ta update.

Ya.
Aku tahu. Aku busy. Aku nak study. Aku nak PMR.

Entry nih special sikit..
Special ke? Special bagi aku jelah kut..
Entry ni aku nak cerita perihal mr.D...
In my perspective la.
Mungkin pendapat aku dengan orang yang mengenali dia lain.
Tapi...wadehel..ada aku kisah?



Baiklah..
Mr.D..
Atau nama sebenarnye adalah.... tut...tut...
Haha...korang ta payah tahu yang itu~
Dia pelakar tingkatan 5 di  SMKR..
Aktif...aktif dalam pape jelah kut..
Except dengan benda yang akademik sikit.
Dia pelajar kelas 5tut...haha...ta boleh tahu juga.
Mempunyai kulit yang gelap,bermata sepet, mulut yang besar( korang patut tengok bila dia makan) dan tinggi(ini yang saya suka)

Mr.D ini seorang yang friendly,suka mengusik orang..dan ada temper yang agak berbahaya.
Pacek mata sepet ini juga seorang yang sangat NAKAL...seriously..
Dia suka nasihat orang...baik(iyeke)...caring and pandai jaga hati orang.
Dia ada banyak adik angkat..aku salah seorang yang termasuk.

Dia ada banyak kawan...agaknya lah..
Antara nye ialah Nabel si Buntang,Ayien si Kerempeng dan ....ta tahu la..

cuba teka mr.D yang mane satu...dlm pic: nabel,mr.D dan ayen dan sape ntah..
gambar ta ekut name..so pilihlah ikut imaginasi korang yang mane stu mr.D..yg mne stu nabel...or watever..

Pacek nih juga a sweet talker..
Ini yang saya paling takut..
Susah tau nak percaya kat orang yang selalu sweet talking..ish3...
Tapi aku cuba untuk trust dia..
So aku harap pacek mata sepet ni pun cuba untuk buat aku percaya kat dia.


Lepas tu salah satu sifat dia yang saya ta berapa nak minat ialah...

Dia terlalu rapat dengan perempuan..
Yelah...aku tahulah sekarang budak perempuan dengan laki sume satu kepala je..
Tapi..aku kan jenis yang jeles gila2 babeng nye type..so....faham2 jelah...
Lagi satu sifat dia yang saya ta berapa nak minat ialah...
Dia aktif sangat...
Ye..aku tahu itu bagus...
Tapi...dia selalu kena ta datang sekolah dan masuk tournament itu ini
Yang membuatkan aku sukar untuk jumpa dia...ish3..
Ye..aku tahu aku tamak...tapi...wadehel..tak kan korang ta de perasaan macam aku jugak..



Pacek mata sepet ini juga suka mengarut/trash talking...
Kalau korang lepak dengan dia dan rakan2 dia..
Korang akan faham apa maksud aku..
Lori pasir la,terang la,buntang la,...aiyaya...macam2 la...
Tapi sifat dia yang tuh aku okay je..ta kesah...
Aku pun selalu mengarut dengan kawan aku...tapi kureng sikit la..

Mr.D saya juga..
Merupakan salah seorang ahli koperasi..
So aku kalau nak jumpa dia selalu nye di koperasi jelah..
Tu pun kalau aku rajin nak beli barang...
Kadang2 aku beli barang yang ta diperlukan pun..
Sebagai alasan..
Sebab nak tengok dia...
Haha..ye..aku phatetic..



Lepas tuh..

Pastu pacek nih suka mengeleh orang..
Huhu..jahat...
Ada ke dia kata saya gemok? Ish3...

Aku rasa ini je kut yang aku nak tulis pasal dia.
Yang lain adalah antara aku dan aku..
Hehe..
Mana boleh beritahu banyak - banyak..
Nanti korang jealous..
Susah lah aku...kena berebut mr.D pulak..
Ngee..ta de la.aku ta suka berebut.kalau ta de jodoh nak buat apa.
Tapi kali ni harap - harap ada..haha.




.
Gatal la aku nih..
Tapi mr.D lagi gatal dari aku tau!
Tapi saya suka..haha..

Ok.

Stop it.

Pen off here.

Babai semua.
p/s: kalau ta termasuk p/s ini..entry ini ada 499 words..
hehe..aku siap kira lagi untuk korang tau~

to mr.D ..sye rase sye lebey suke awk botak..haha!


Ada Facebook? Jangan lupa Like!

Saturday, July 16, 2011

yaww!!

oh...frackalacking...

wuddup guys!!


MISSING YOU ALL SO DAMNED FUCKING MUCH!

haha..
finally...
dapat jugak on9!! haha..what a pleasure..
but will ends anytme soon..
so am typing really fu**ing fast..haha...




i cant u[date for some several reason..
maybe yo all knew already..
but im just going to tell anyway..

aku busy nak buat orang tua2 punya harapan jadi kenyataan..
naww...bukan kahwin..
tapi untuk dapatkan 8a for pmr...
yeah...it's [pretty sucks rock...
but hell...what else is i can do about it..

so aku rase aku ta boleh tulis banyak.
sebab nanti tibe2 line ta de menyampah pulak karang..
so aku just nak cakap..


yang aku ta tahu apa tengah berlaku....
kat..
otak-ta sedar2 pekse nak dekat dan percubaan is just around the corner.
hati- pretty fucked up lately..shit.dunno what i want lately..
anggota badan-bumps and bruises..ta tahu sebab a[pe..mbe cuz aku asyik exercise lately..

so cnclusion nye ialah..
aku pretty messed up..
tah papeje ku nih...haha..

besok nak gi melaka dengan mak aku..
gonna end up bad i think..
biase la tuh kut..
aku mane bleh aman dengan mak aku..haha..
shit..




so all the best for everyone..
gonna pen off here..
am sorry kalau korang ta pahm apa aku tulis or bahasa aku a lil harsh..
tapi..
am being what im made of..
so babai..~

saya sayang mr,D dan rindu dia sangat2..

Ada Facebook? Jangan lupa Like!

ggh

back to top