nuffnang

I'm a 30 Seconds to Mars's Believer

I'm a 30 Seconds to Mars's Believer

Monday, October 17, 2011

Stuff No One Told Me (But I Learned Anyway)

oh...frackalacking..




hello pacek..macek..
akak ..abang..
adik...
jiran..
saudara..
sepupu..
atok..
nenek..
ibu...
ayah...



ehem2...
hari ini aku nak cerita pasal stuff yang tade sape ajar aku..
tapi somehow..
memang aku dah tahu sendiri..

1. menggunakan internet~
okay,,
tade sape pun yang ajar aku guna internet..
tiba2 je tahu sendiri..
emm..maybe aku ni macam
'monkey see monkey do' kut..
you know..
this monkey saw other monkey doin something and this monkey
sort of like doin it too..
so i guess that it..
aku selalu tengok orang guna..
kat tv..mak aku gune..cikgu aku gune.
and sort of learn it that way..



2. suddenly know english..
okay..
yang ini..maybe ade a lil bit of help kut..
contoh nye...
mase kecik2 dulu..
tiap2 pukul 6 petang lepas mandi..
family aku mesti bukak channel Hallmark..which is now DIVA.
kitorang akan tengok Sesame Street..:)
tengok Big Bird, Elmo, Cookie Monster, Bert and Ernie..
best sangat..
kalau ada lagu kitorang nyanyi sekali..
so..kinda learn it that way lah..
lagi satu adalah..
mak aku selalu speaking dengan kitorang...
which really improves my sibling's english a lot..



3. Sign in into webs like Pottermore,Facebook and Tumblr.
ni pun tade sape aja..
sort of..macam...
just fill in the blanks.
contoh nye macam nak buat email tuh..
bukak search engine and then..scanned around the page..
lepastu klu terbace something macam relating to signing up tu..klik r..
so..email aku aku ta suruh orang tulung buatkan..
macam others..
err...rite..
and aku nak cakap somthing nih..
len kali cuba try do it yourself.
sebab sampai bila kita nak bergantung kat orang jek..:)
belajar lah berdikari.
:)



4.editing picture.

aku edit picture ta lawa pun.,
biase jek..
editing ni pun aku belajar sendiri.
gune instruction yang software tu kasi.
kalau ta kasi instruction pun..
aku pakai klik je..
try and error dulu..
tapi kalau edit gune Photoshop.
aku kena ade orang kat sebela,
contohnye mase mula2 lepas cikgu aku ajar..sehari..
dalam a week or two..
aku ingat lagi cmne nak buat..
nak gune sciscor,lasso.,and watever2 tuh..
tapi bile dah lame ta gune..
dah ta paham ape dah.



kay la..
tulis banyak2 nanti melalut pulak,
banyak lagi stuff yang aku learn sendiri
such as gune kamera DSLR tuh, and macam2 lagi..

i know this entry is ta bermutu..
:)
but thanks for reading anyway.

i've lost the touch to write lah.

and maybe i'll quit blogging..
who knows,rite?
people tend to change.
and maybe i;ll change.
so just watch and see..:)

pen off here then..:)
babai :)
tengs sebab bace bende ta bermutu nih :)

Ada Facebook? Jangan lupa Like!

No comments:

ggh

back to top